Стати членом клубу
Деякі питання орендної плати за землю
Орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. У ньому за згодою сторін встановлюється розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю. У такий спосіб ви маєте право заздалегідь ознайомитися та, за бажання, переглянути умови оренди.

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Зауважте, якщо ми говоримо про чинні договори оренди, де власник землі змінився на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки, новий власник зобов'язаний повідомляти орендаря.

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі у строк, встановлений цим договором.

Модель, яку пропонує Land Club – новий власник одразу отримує зміни до договору оренди, оскільки саме йому надається переважне право купівлі ділянки.
Прогнози стосовно зростання розміру орендної плати
В Україні, навіть в умовах мораторію, ми можемо спостерігати постійне зростання орендної плати. Тенденція до підвищення орендної плати за останні роки визначається рівнем віддачі гектара с/г угіддя та його родючості, рівнем конкуренції на ринку прав оренди, а також термінами оренди.

Наприклад, у 2015 році середній розмір річної орендної плати за паї становив 700 грн за 1 га, у 2016 році – 1100 грн, 2018 році – 1600 гривень.

За даними Інституту аграрної економіки, середньорічна орендна плата за землі сільськогосподарського призначення приватної власності у 2019 році досягла рівня 105 євро за 1 га. А отже, перевищила плату за орендоване угіддя у Словаччині, Латвії, Естонії, Хорватії. І наближається до рівня відповідних показників у Чехії, Іспанії, Угорщині.
Міжнародні показники розміру орендної плати (за даними Eurostat):

  • Польща – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році становив 287 євро;
  • Чехія – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році становив 121 євро;
  • Болгарія – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році становив 253 євро;
  • Литва – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році 144 євро;
  • Угорщина – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році становив 184 євро;
  • Нідерланди – розмір орендної плати за 1 га у 2019 році становив 819 євро.
На останок можна констатувати факт, що з кожним роком середній розмір орендної плати в Україні зростає, а самі форми її виплат та умови розрахунку удосконалюються. Зокрема, суттєво зросла й частка виплат у грошовій формі. У 2010 році вона становила 25%, нині - приблизно 60%.
Розробка та просування
03039, м. Київ, проспект Валерія Лобановського, 119х, БЦ "DemievSky", поверх 1, офіс 3, Land Club.