Основні міфи навколо відкриття ринку земель
Наближення відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення провокує появу нових прогнозів, критеріїв та алгоритмів розрахунку приблизної вартості земель.
Стати членом клубу
День за днем кількість охочих маніпулювати та заробляти кошти навколо цього питання зростає: сумнівні недешеві вебінари, неаргументовані дані, неправдиві судження – цей перелік можна продовжувати довго.

Тож ми пропонуємо спростувати кілька найпоширеніших на інформаційних просторах міфів:
Міф №1 Фактичної ринкової ціни на сільськогосподарську землю не існує

Це не так, адже на сьогодні в Україні вже існує ринок земель для ведення особистого селянського господарства і середня ринкова ціна на ці землі становить 1500 доларів за гектар. Саме ця цифра де-факто може слугувати орієнтиром для ринкової вартості товарної сільгоспземлі.

Міф №2 Земля продаватиметься з огляду на НГО


Ні. Нормативна грошова оцінка слугуватиме виключно мінімальною ціною. Архаїчність підходів до такого виду оцінювання та очікування ціни власників землі – цілком спростовують цей міф. Ніхто нікого не змушуватиме продавати землю за ціною НГО.

Міф №3 Ціни будуть «європейськими»: від 10 тис. дол. за 1 га

Вартість безпосередньо залежить від наявності сталого ринку землі, фінансової спроможності агробізнесу та загальної економічної ситуації в державі. На сьогодні в Україні існують усі передумови для довгострокового зростання ціни, утім говорити про надвисоку вартість землі на стартовому етапі ринку землі – не коректно.
Заробляє той, хто перший прийшов на ринок! Приєднуйтесь до членів клубу Land Club
Отже, сьогодні впевнено можна говорити лише про те, що реальна вартість сільськогосподарської землі, з огляду на міжнародний досвід та українські реалії, формуватиметься поступово. Окрім цього, вона безпосередньо залежатиме від низки визначальних факторів (регіону, природно-кліматичних умов, логістики тощо) та гарантовано зростатиме щонайменше перші кілька років. Саме цей період вважається найвигіднішим для інвестування.
Спеціально для ЛІГА. Блоги
Розробка та просування
03039, м. Київ, проспект Валерія Лобановського, 119х, БЦ "DemievSky", поверх 1, офіс 3, Land Club.