Основні фактори, які впливають на ліквідність землі
До офіційного відкриття ринку землі лишається менше ніж чотири місяці і з кожним днем ця подія набуває все більшого розголосу.
Стати членом клубу
Всупереч тому, що українці не мають подібного досвіду у зв'язку з дією мораторію, який тривав 19 років, іноземні експерти переконані, що у нас є всі передумови для впровадження прозорого ринку землі.

Ба більше, цей процес гарантовано підвищить ефективність використання земельних ресурсів, забезпечить основу для розвитку сільського господарства, сільських територій та місцевого населення.

Зі свого боку Закон передбачає поетапне впровадження земельної реформи. Перший етап розпочнеться уже 1 липня 2021 року виключно для фізичних осіб громадян України, які зможуть набути у власність до 100 га.
Це землі товарного сільськогосподарського виробництва, фермерські землі та землі для ведення особистого господарства. Другий етап - для юридичних осіб з українською структурою власності запрацює з 1 січня 2024 року. На цьому етапі розмір концентрації збільшиться до 10 тис. га, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

За останніми соціологічними опитуваннями, понад 26% українців готові придбати землю сільськогосподарського призначення після відкриття земельного ринку. Це означає, що кожен четвертий українець так чи інакше задумується над тим, аби інвестувати у землю.

Тож виникає питання, а чи знають українці, які землі можна вважати найбільш інвестиційно привабливими? Саме про це ми й поговоримо. Загалом в Україні 42 млн га сільськогосподарських угідь. Переважна більшість з них, 41 млн га, - все ще підпадає під дію мораторію. Дві третини останніх, 27 млн га, – це паї, найпривабливішими з яких є приблизно 7 млн га. Саме ці землі розглядатимуться потенційними орендаторами.
На які аспекти варто зважати потенційним інвесторам?
Перш за все - місце розташування земельної ділянки: бажано, аби вона була не лише у кліматично привабливому регіоні, що найменше підпадає під дію кліматичних умов (постійні посухи, ерозії, або ж навпаки, повені, навряд чи матимуть позитивний вплив на майбутній урожай), але і мати стабільну соціально-політичну атмосферу.

Другий не менш важливий аспект - придатність землі. Наприклад, якщо у майбутньому ви плануєте займатися вирощуванням виноградників, вашим першочерговим завданням має стати пошук земельних ділянок з відповідними типами ґрунту, крутизною схилів, глибиною залягання щільних порід тощо.

Заробляє той, хто перший прийшов на ринок! Приєднуйтесь до членів клубу Land Club
По-третє, орендар. Це той вирішальний факт, що має безпосередній вплив на майбутню привабливість земельної ділянки, точніше, чи лишатиметься вона інвестиційно привабливою і надалі. Відповідальний орендар ставитиметься до землі дбайливо та грамотно, ні в якому випадку не виснажуючи її.

Тож за умови, якщо після 2024 року ви захочете продати свою ділянку - вона не втратить попередніх властивостей. З огляду на це, найоптимальнішим варіантом є довгострокова оренда земель у надійних та добре відомих на ринку агрокомпаній, здатних забезпечити власнику землі стабільний дохід.


Наостанок - потенційна можливість зміни цільового призначення ділянки. На жаль, життя досить непередбачуване. Навіть якщо ви заздалегідь запланували свій бізнес, в останній момент щось може «піти не так».

У такому випадку вашим порятунком може стати зміна цільового призначення: орендована ділянка, що на сьогодні не приносить вам бажаного доходу, згодом може стати чудовим заміським комплексом, складом, готелем або ж фермою.
Розробка та просування
03039, м. Київ, проспект Валерія Лобановського, 119х, БЦ "DemievSky", поверх 1, офіс 3, Land Club.