Чому інвестувати в землю вигідніше, ніж у житлову нерухомість?

Стати членом клубу
Рано чи пізно будь-хто, у кого виникає бажання збільшити свої накопичення, аби досягти фінансової незалежності та відчути впевненість у завтрашньому дні ‒ задумується про інвестування. Ба більше, на сьогодні інвестиції ‒ скоріше необхідність, аніж допоміжне джерело прибутку.

Тому важливо, щоб ваші вкладення уберігали кошти від згубного впливу інфляції, а головне ‒ працювали та приносили гарантований дохід. Інвестуючи навіть невеликі суми, через кілька років можна стати досить заможною людиною. Досягти такої цілі допоможуть загальновідомі інвестиційні інструменти: депозити, дорогоцінні метали, нерухомість, державні облігації, біткоїни тощо.

Українці звикли інвестувати в житло, як гарантовано прибутковий та безпечний бізнес. І це попри те, що за останні роки дохід від інвестицій в житлову нерухомість знизився майже вдвічі, а ризики навпаки зросли. Беззаперечним лишається і той факт, що нерухомість ‒ це актив з низькою ліквідністю та порівняно тривалим терміном окупності.
Натомість сільськогосподарська земля ‒ високоліквідний актив, який можна самостійно обробляти, здавати в оренду або ж закласти в банк. Ні для кого не секрет, що вона є доволі привабливим напрямом інвестування, особливо у порівнянні зі звичними альтернативами.

Однак ми не будемо агітувати інвестувати в землю, адже це найвигідніше капіталовкладення, ми просто наведемо факти, які скажуть самі за себе.

1. Попередня підготовка активу
Тут мова йде щонайменше про початковий косметичний ремонт, постійну увагу, контроль та витрати на утримання. А далі ‒ комунальні платежі та передпродажна підготовка, собівартість котрих, у залежності від класу придбаного житла, окупиться приблизно через 7-10 років.

2. Робота активів
Якщо договір оренди на земельну ділянку є довгостроковим, що унеможливлює ризики втрати ліквідності активу, то через швидкоплинність житлового ринку – ризики присутні. Також відчутно різняться щорічні платежі, які доведеться здійснювати впродовж усього інвестиційного періоду.
Заробляє той, хто перший прийшов на ринок! Приєднуйтесь до членів клубу Land Club
3. Прибуток
У порівнянні з житлом, земля має високий потенціал зростання, про що свідчить досвід відкриття ринку в ЄС. Тож за умови купівлі паю у 2021 році та його продажу у 2024 році, коли ринок землі відкриється для юридичних осіб, навіть за песимістичними прогнозами, інвестор матиме змогу отримати приріст щонайменше 40%. Водночас інвестування в землю гарантує можливість її будь-коли продати, за такої умови ймовірність втратити в ціні – мінімальна (завдяки встановленому запобіжнику у вигляді мінімальної ціни).

Ціна виходу з інвестиційного проєкту зі сторони нерухомості передбачає додаткові витрати на передпродажну підготовку. На цьому моменті важливо зауважити, що кожна інвестиція має свої переваги та недоліки. І питання куди краще інвестувати ‒ вирішувати тільки вам. У будь-якому випадку, запровадження додаткового інструменту у вигляді інвестицій у землю – може виявитися вельми прибутковим, а головне надійним.
Розробка та просування
03039, м. Київ, проспект Валерія Лобановського, 119х, БЦ "DemievSky", поверх 1, офіс 3, Land Club.