Стати членом клубу
Інвестиції в землю: як заробити на новому ринку
За період існування мораторію більшість українців звикли розглядати сільськогосподарську землю як засіб виробництва, а не як потенційно прибутковий інвестиційний актив.
В Україні склалася унікальна ситуація: з 1 липня 2021 року стартує ринок землі, що є новим вікном можливостей для аграріїв та сторонніх інвесторів. Фактично починає працювати новий сектор економіки з чіткими правилами гри, усіма необхідними запобіжниками та механізмами захисту.

Об'єктом ринку є 27,7 млн га приватних аграрних земель, так званих паїв, що унеможливлює різке падіння ціни завдяки надвеликій пропозиції. Суб'єктами ринку є покупці, інвестори та продавці. Згідно із соціологічним дослідженням, протягом першого року паї готові продати понад 20% власників. На першому етапі до ринку будуть допущені тільки фізичні особи. Також встановлене обмеження: одна особа може володіти не більше 100 га.

У результаті транзакцій інвестор отримує повноцінний нерухомий актив, який можна самостійно обробляти, здати в оренду або закласти в банк. У разі виникнення проблем допомогу може надати регулятор.
Від теорії до практики
Пропоную розглянути приклад інвестування в землю. Її середня індикативна ціна дорівнює нормативній грошовій оцінці – 28 тис. грн за гектар.

Середній розмір паю в Україні – 4 га, тобто середня індикативна ціна становитиме 112 тис. грн. Середня вартість оренди землі – 3 500 грн за гектар, тобто на рік за пай можна отримувати 14 тис. грн або майже 13% річних.

Якщо купити пай у 2021 році та продати у 2024 році, коли відкриється ринок для юридичних осіб, можна буде отримати 42 тис. грн оренди за три роки і продати, навіть за песимістичними прогнозами, на 40% дорожче. Отримуємо 25% річних.
Більш того, у Полтавській області оренда паю дає 400 дол. за га на рік. Також в Україні є землі (для особистого селянського господарства), на які не поширюється мораторій. Їх мінімальна ціна – 2 тис. дол. за гектар.

Інша перевага активу – землю можна будь-коли продати. Шанс втратити в ціні мінімальний завдяки встановленому запобіжнику у вигляді мінімальної ціни.

Досвід відкриття ринку в ЄС свідчить, що ціна на землю завжди зростає. Однак жодна країна не відкривала ринок в умовах розвинених платіжних технологій та геоінформаційних систем, що дозволить купувати ділянки, не виходячи з дому. Доступ до ринку завжди був вагомим фактором зростання ціни.

Заробляє той, хто перший прийшов на ринок! Приєднуйтесь до членів клубу Land Club
Вкладати чи ні?
Українці звикли вкладати гроші в нерухомість або класти на депозити. 1 липня 2021 року з'являється новий напрям інвестування: сільськогосподарська земля.

Стандартна схема інвестування буде такою: купив – здаєш в оренду – продаєш у 2024 році юридичній особі. Можна впевнено сказати, що з'явиться окремий напрямок діяльності, а разом з ним – такий собі клуб земельних інвесторів.

Враховуючи унікальність ситуації, наостанок хочу згадати негласне правило ринків: заробляє той, хто перший прийшов на ринок.
Розробка та просування
03039, м. Київ, проспект Валерія Лобановського, 119х, БЦ "DemievSky", поверх 1, офіс 3, Land Club.